お屠蘇(とそ)は、正月に日本古来の薬草を日本酒に浸しいただく文化です。
千二百年程の昔、和唐使の蘇明が来日した折に日本に伝えたと云われ、宮中における天皇四方拝の御儀式の後、御酒に屠蘇を浸して御用になられたのが始まりと伝えられています。
民もこれに倣い正月に、疫病邪気を除き、長寿富貴を得る習わしとしてきました。無病息災、富貴繫栄の願いのもとご家族の皆様で、お召し上がりください。
日本酒又は本みりん200mlから300mlに屠蘇散一袋を3~5時間浸し用い下さい。
アルコールが苦手な方は、暖かい牛乳に浸すとチャイのように召し上がることもできます。
| Toso is a culture of drinking traditional Japanese herbs in sake during the New Year.
About 1,200 years ago, when a person named Sumei of Tang came as a Japanese envoy to Tang, he told Japan. It is said that the emperor drank toso in sake after the New Year's ceremony in the palace.
The people have also made it a habit to imitate this and get rid of the plague and evil in the new year and gain longevity and wealth. Please enjoy it with your family with the wish of no illness and good luck.
Soak a bag of Toso-san in 200 to 300 ml of sake or Hon Mirin for 3 to 5 hours.
If you don't like alcohol, you can enjoy it like chai by soaking it in warm milk.
